Ειδήσεις

Τελικά γιατί ΔΕΝ μπορούμε ΝΑ αντισταθούμε σε ένα Κόκκινο κουμπί;

Τελικά γιατί ΔΕΝ μπορούμε ΝΑ αντισταθούμε σε ένα Κόκκινο κουμπί;

Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά οι άνθρωποι έχουν την τάση να… πατήσουν το «κόκκινο κουμπί» είτε αυτό συνδέεται με την εκτόξευση πυρηνικών, είτε με κάποια άλλη, λιγότερο καταστροφική λειτουργία.

 

«Πατάμε κάθε κουμπί γιατί ελπίζουμε ότι θα μας προσφέρει μια δόση ντοπαμίνης, δηλαδή ευχαρίστηση» υποστηρίζει ο Λάρι Ρόζεν, καθηγητής Ψυχολογίας στο California State University. «Ή τουλάχιστον μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης που μας προκαλούν άγχος. Μέχρι να δούμε ποια επίπτωση έχει» όπως λέει στο Gizmodo.

Την ίδια λογική ακολουθεί και ο εθισμός στα social media. Σαν άνθρωποι έχουμε μάθει να αποζητάμε τις ανταμοιβές. Η λήψη μιας ανταμοιβής ενεργοποιεί συγκεκριμένους νευρώνες στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αποζητάμε συνεχώς νέες. Τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές μας είναι γεμάτοι κουμπιά, αποτελούν επομένως τον μηχανισμό μέσω του οποίου λαμβάνουμε αυτές τις ανταμοιβές.

Αν και το πυρηνικό κουμπί είναι σίγουρα μια διαφορετική περίπτωση, η επιστήμη μας λέει ότι ακόμα κι εκεί, ο άνθρωπος μπαίνει στον πειρασμό να το πατήσει.

Για άμεση ενημέρωση πατήστε LIKE (Μου αρέσει) στην σελίδα μας… Ευχαριστούμε!

About the Author